Recepten met paddestoelen

Paddestoelen een supergroente? jazeker.

Zo klein en zo veelzijdig als ze zijn en lekker bovendien. Het is één van de groenten die zijn bijdrage kan leveren aan een goede gezondheid. De paddestoelen mogen zich scharen onder de term Supergroenten. Het eiwitgehalte van paddestoelen ligt tussen dat van groenten en vlees. En het is zelfs zo dat wanneer je vlees gaat vervangen door paddestoelen, je er van kunt afvallen.
Goed nieuws dus wanneer je wat gewicht wilt verliezen. Paddenstoelen zijn dus niet alleen een veelzijdige smaakmaker maar ook nog gezond, hier hun belangrijkste gezondheidstroeven op een rij:

  • Paddestoelen en champignons zijn calorie arm.

  • Het gehalte aan voedingsvezels in paddenstoelen is vergelijkbaar met dat van groenten.

  • Naast een scala aan vitaminen bevatten paddenstoelen veel mineralen zoals kalium, ijzer, selenium ...

  • Paddestoelen en consoorten worden beschouwd als een bron van goed verteerbare eiwitten.


Buikspek met shiitake en spinazie

Ingrediënten

  • 1 stuk buikspek van ca. 800 g
  • 150 g shiitake
  • 500 g verse spinazie
  • 200 g wilde rijst
  • 4 el sojasaus
  • 2 el mirin (zoete rijstwijn)
  • 1 el gemberwortel, in fijne plakjes
  • 3 tenen knoflook
  • 1 klein rood chilipepertje, gesnipperd

Benodigdheden:

  • Grote schaal
  • Oven
  • Diepe ovenschaal met rooster
  • Wok
  • Kookpan

Bereidingswijze

Snijd het zwoerd van het spek kruiselings in tot aan het vlees, maak ruitjes van ongeveer 1 cm. Meng in de schaal de sojasaus, mirin, gemberwortel, geplette knoflook en chilipeper goed door elkaar. Marineer het vlees minimaal 3 uur in dit mengsel. Draai het regelmatig om, zodat het evenredig marineert. Verwarm de oven voor op 175 °C. Vul de ovenschaal met kokend water en leg het rooster er op. Schik het gemarineerde vlees op het rooster en plaats de schaal in 90 minuten in de oven. Bewaar de marinade Penseel regelmatig een beetje marinade over het zwoerd, zodat het krokant wordt. Roerbak de spinazie met de hele shiitake in de wok en kook de rijst in ruim water met wat zout. Snijd het buikspek in plakken. Serveer de rijst in timbaaltjes met daarbij twee plakken buikspek en de shiitake met spinazie. Serveer eventueel een klein bakje sojasaus apart bij.

Bron: www.champignonidee.nl

recept oesterzwam

Knisperende champignonbeignets

Ingrediënten

  • 150 g oesterzwammen
  • 150 g kastanjechampignons
  • 1 ei
  • 75 g zelfrijzend bakmeel
  • zout en peper
  • 1/2 bosje peterselie, fijngehakt
  • 125 ml karnemelk
  • frituurolie (bijvoorbeeld zonnebloem)
  • 1 citroen

Voorbereiding:

Deze warme champignonbeignets zijn een goede appetizer of snack. De kunst van het frituren is de olie goed heet te laten worden. Door de hitte schroeit het product meteen dicht, zodat er een ‘jasje‘ ontstaat. Door dit jasje kunnen vetten verder niet binnendringen. Het citroensap dat je als laatste over de beignets sprenkelt is de frisse finishing touch voor gefrituurde hapjes.

Bereidingswijze

Veeg de paddenstoelen schoon met keukenpapier of borstel ze schoon met een champignonborsteltje. Verwijder indien nodig de onderkant van de steeltjes. Splits het ei en doe in twee aparte vetvrije kommen. Klop het eiwit met een vetvrije garde of mixer stijf. Voeg aan de andere kom met eigeel boven een zeef het zelfrijzend bakmeel, zout, peper en de helft van de peterselie toe. Voeg hieraan al roerend de karnemelk toe tot je een glad beslag hebt. Spatel het eiwit luchtig door het beslag. Bekleed een vergiet met keukenpapier. Verhit in een frituurpan de frituurolie tot 175° (of tot er witte damp afkomt). Haal met een vork een paddenstoel door het beslag. Laat even uitdruipen en leg voorzichtig in de hete olie. Frituur de paddenstoelen krokant en goudbruin gaar in zo′n 3 min. Laat ze in het vergiet uitlekken. Breng de beignets op smaak met zout, citroensap en de rest van de peterselie. Serveer direct.

Bron: www.champignonidee.nl

recept rucola met akkerpaddestoel

Rucolasalade met akkerpaddenstoelen en walnoten

Ingrediënten

  • 300 g akkerpaddenstoelen
  • 5 el olijfolie
  • 2 el (frambozen)azijn
  • 2 el mosterd
  • zout en vers gemalen zwarte peper
  • 100 g walnoten
  • 1 zak rucolasalade (150 g)
  • 100 g snippers van oude kaas of Parmezaanse kaas

Voorbereiding:

Rucola wordt ook wel notensla genoemd vanwege de nootachtige smaak. De slasoort doet het daarom goed met de romige smaak van walnoten. Gebruik voor dit gerecht bij voorkeur frambozenazijn, die is net wat zoeter dan gewone azijn.

Bereidingswijze

Maak de paddenstoelen schoon met keukenpapier of een borsteltje. Snijd indien nodig een stukje van de onderzijde van de steel. Snijd de paddenstoelen inde lengte in hele dunne plakken. Roer in een kom 4 el olie, mosterd en azijn tot een dressing. Breng op smaak met zout, peper en eventueel een mespuntje suiker. Schep de paddenstoelen door de dressing. Verhit de overige olie in een koekenpan en bak hierin de walnoten rondom goudbruin. Laat de walnoten op keukenpapier uitlekken en bestrooi ze licht met zout. Verdeel de rucola over 4 borden. Schep de paddenstoelen op de rucola en garneer de salade met walnoten en oude kaas. Lekker met geroosterd stokbrood.

Bron: www.champignonidee.nl

recept pioppino

Pioppinoquiche met emmenthaler en spekjes

Ingrediënten

  • 100-150 g Pioppino Paddestoelen
  • 2 sjalotjes
  • 1 teentje knoflook
  • 75 g plakken ontbijtspek
  • 75 g plakken ontbijtspek
  • 1 eetl. boter
  • 3 eieren
  • 150 ml slagroom
  • 75 g geraspte emmenthaler* kaas
  • zout & versgemalen peper

Benodigdheden:

keukenpapier (of een borsteltje) en een ingevette bakvorm van 14-16 cm

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200¢ªC. Maak de paddenstoelen met keukenpapier (of een borsteltje) schoon. Snijd een klein stukje van de onderzijde van de steel. Pel en snipper de sjalotjes fijn. Pers het teentje knoflook. Snijd de plakken ontbijtspek in reepjes. Bekleed de bakvorm met de plakjes bladerdeeg. Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin de spekjes met sjalotjes en knoflook ca. 3 minuten. Voeg de paddenstoelen toe en bak deze ca. 30 seconden mee. Schep de paddenstoelenvulling in de bakvorm. Roer in een kom de eieren met slagroom, kaas, zout en peper door elkaar en schenk het eimengsel over de paddenstoelenvulling. Bak de taart in ca. 20-25 minuten in het midden van de oven goudbruin en gaar. Lekker met een groene salade.
*Emmenthaler kaas kan vervangen worden door een andere licht zoete kaas.

Bron: www.verseoogst.nl