beukenzwam of Shimeji paddestoelen

Beukenzwam paddestoelen


De beukenzwam komt van origine uit Japan en is daar ook wel bekend onder de naam Shimeji. Het vruchtvlees van de beukenzwam is wit, evenals het steeltje. De hoed kan 2 tot 5 cm groot worden. De beukenzwam staat in Japan bekend als superieure paddestoel vanwege de textuur en geur, en kan voor veel toepassingen worden gebruikt, bijv in soepen en sauzen.


Tags: oosterse, paddestoelen, biologische teelt.

Beukenzwammen kunnen heel bereid worden. Snijd voor het gebruik eerst de onderkant van de bundeltjes. De steeltjes zijn ook eetbaar. Ze hebben een stevige textuur en ze smaken nootachtig. Je kunt ze niet rauw eten. Ze zijn rauw minder goed verteerbaar en hebben dan een bittere smaak. Houd de bereiding wel kort om ze nog lekker knapperig te houden. Je kunt ze (roer)bakken, smoren en in bereidingen gebruiken zoals je dat ook met alle andere paddenstoelen kunt doen. Ze smaken prima in soepen en omeletten. Japanners en Chinezen kiezen de beukenzwam graag als ingrediënt bij gerechten met vis en zeevruchten. Bewaar beukenzwammen met de voedingsbodem in de koelkast, dan is hij hier een aantal dagen houdbaar. Beukenzwammen zijn net als alle andere paddenstoelen kwetsbaar. Behandel ze dus voorzichtig en maak ze droog schoon met een borsteltje of keukenpapier.

Houdbaar 2 tot 3 dagen, mits gekoeld
Teeltwijze 100% biologisch